Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Ja, vad kostar marknadsföring? Det beror på vad man räknar in i just marknadsföring — det kan ju vara lite allt möjligt. Att trycka affischer och häfta upp dem i centrum är ett sätt att marknadsföra sig, som heller inte kostar särskilt mycket. Att synas i reklamavbrotten på TV är en annan marknadsföringsmetod, som i sin tur kostar fruktansvärt mycket (för mycket i dagens digitala landskap). Men design, text och foto kostar också, så det blir en hel del att hålla reda på. Därför ska vi reda ut allting tillsammans!

Marknadsföring är en investering

Det är viktigt att se marknadsföring som en investering — oftast en långsiktig sådan. Förväntar du dig resultat direkt kommer du bli besviken. Och det hjälper inte att pumpa in mer och mer pengar i tron att resultaten kommer öka. Det är trots allt människor du vill nå. För att nå dem krävs det att materialet är bra. En dålig annons blir inte bra för att den syns i alla dagstidningar, på alla busshållplatser. Men om ditt företag ser bra ut kommer investeringen göra dig gott. Så, vad kostar marknadsföring för dig? Det skiljer sig markant från vad det kostar för andra. Men faktum är att det blir billigare om du börjar vid rätt ände.

Var ska jag börja?

Det viktigaste av allt är att ha en plan. Om du börjar köpa annonser och beställa trycksaker på måfå — utan att först göra en budget — kommer att göra mer skada än nytta. Gör istället en planering, och bestäm dig för vad det är för marknadsföring du behöver göra. En logotyp, en grafisk profil, tillhör också marknadsföringen. Den ska styra hur allt ser ut, och därför är det där du ska börja. När du har en grund att stå på kan du lättare bestämma hur din marknadsföringsplan ska vara.

Så, börja där. Logotypen innefattar hur kunder ser ditt företag, hur det första intrycket blir, vad du står för. Det är svårt att kalla ett företag seriöst om inte logotypen utstrålar just det. Men vad kostar det? Jo, det beror på lite olika saker. Självklart är gratis billigast, och gratis blir det oftast om du gör det själv. Företagare vill helst göra det mesta själva, men är det alltid för företagets bästa? En reklambyrå eller illustratör kan skapa en snygg logotyp som förmedlar det du vill förmedla. Som med allt finns det olika prisklasser. En nyföretagare som söker en proffsig logotyp utan att det ska kosta skjortan kan få betala 5000–10 000 kronor. Men det är vanligt att stora företag betalar hundra tusentals kronor för ett logotypjobb.

Vad kostar marknadsföring på nätet?

Då snackar vi så klart Facebook-annonser, Google AdWords och YouTube-reklam. Det fördelaktiga med dessa typer av annonsering är att du bestämmer till stor del själv vad du ska betala. Räckvidden anpassas förstås sedan efter hur stor din budget är. Så det är fullt möjligt att välja ett tak på 10 kronor per dag. Men då kommer du inte nå lika många. Det innebär även mer kontroll, något som du inte får om du bokar in en halvsidesannons i ett resemagasin för 6000 kronor. Där vet du egentligen inte vem eller hur många som kommer se din annons — endast ett estimat från själva tidningen. I dagsläget är marknadsföring i sociala medier billigare än de traditionellt sett större kanalerna (TV, radio, print).

Det betyder förstås inte att de traditionella kanalerna är dåliga och bör ignoreras. Men lita inte på dem  i blindo; tänk dig för! Kommer du tjäna på det här? Det är trots allt den viktiga frågan. Våga experimentera, och gå utanför planen någon gång då och då. För det är bara så du verkligen får reda på vad som kan fungera. Förhoppningsvis känner du dig nu lite klokare i frågan: Vad kostar marknadsföring?

Checklistan

  • Börja med logotypen! Den är din utgångspunkt för allt material
  • Gör en plan — vad har du för budget, vilken typ av marknadsföring ska du göra?
  • Håll dig till planen…
  • …men var inte rädd för att experimentera när möjligheten kommer

Behöver du hjälp med att forma en strategi? Eller behöver du hjälp med den där logotypen? Hör av dig till oss på Norrbotten Grafisk Design.