Temadag, bulledag och räkmackans dag

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Dessa temadagar — hur många finns det egentligen? Under år 2018 finns det 700 stycken. Alltså, fler dagar än det finns dagar på året, och det kommer förmodligen bara bli fler. Men vem skapas dagarna för egentligen; varför finns de?

Temadag eller köp-den-här-varan-dag?

I grund och botten handlar temadagar om att uppmärksamma en historisk händelse (ex: Internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering) eller att minnas dem som inte finns längre (ex: Världsdagen till minne av offer för trafikolyckor). Det är FN som har instiftat dessa dagar. Syftet är inte att tjäna pengar på dessa dagar — även om det säkerligen finns människor som har försökt göra det också. Det handlar helt enkelt om välvilja.

Sedan finns det temadagar som är mer kopplade till en produkt, en vara, gärna en maträtt eller bakelse. Vi har kommit så långt att det faktiskt är svårare att nämna något som inte har fått en alldeles egen dag. I skrivande stund finns Surdegsdagen, Ostbågens dag, Räkmackans dag, Kakans dag — ja, listan tar nästan aldrig slut. Det går även att diskutera kring hur passande det är att Ostkakans dag infaller på samma dag som Internationella diabetesdagen. Alla dessa dagar som är kopplade till något ätbart existerar för att uppmuntra oss till att konsumera. Självklart vill företagen att vi ska köpa deras saker. Men vissa dagar försöker inte ens dölja denna uppmuntran: Black Friday och Cyber Monday, för att nämna några. Det är svårt att förneka att det börjar bli lite tjatigt. Jag menar, behöver vi verkligen en dag för varenda sak i hela världen? Räcker det inte med FN-dagarna, som faktiskt gör skillnad?

Framtidens prognos

Det finns egentligen inget som tyder på att temadagens fortplantning kommer sakta ned. I ärlighetens namn är det nog bara en tidsfråga innan det dyker upp dagar som “hyllar” mer materiella ting. Hörlurarnas dag, kanske, där det erbjuds snåla rabatter dagen till ära. Eller Mobilens dag, Datorns dag, Smartklockans dag. Mja, än är vi kanske inte där. Men snart. Och du, glöm inte att fira Kåldolmens dag den 30 november!